петък, 5 юли 2013 г.

Какво е Рамадан?

kids.britannica.com 

Поста през Рамадан е един от петте стълба на Исляма, а те са:
  1. Вяра - Вяра, плод на увереността, че Бог е Един и вярваме само в Него, Създателя на Вселената. Не служим на създания - хора, животни, статуи, икони, нашите желания или каквото и да било друго. Вярата води до убеждението, че нашия Създател е изпратил напътствието чрез пратениците, като Ной (Нух), Авраам (Ибрахим), Мойсей (Муса), Исус (Иса) и последния Пророк Мухаммад. Посланието дава пълен набор от Божествени закони за хората, приложими във всяка една ситуация за всички времена.
  2. Молитва - Извършването на молитвата 5 пъти на ден служи за напомняне през целия ден на основната цел на живота - да служим на Създателя.
  3. Закат - Задължителната милостиян, давана веднъж в годината на този, който има нужда и отговаря на условията за това. Тя има огромно значение в Исляма.
  4. Пост - Въздържане от храна, напитки, сексуални отношения по време на деня през месец Рамадан, като по този начин се  усъвършенстват качества, като търпение, самоконтрол и покаяние.
  5. Хадж - Поклонението в град Мекка за онези, които имат финансова и физическа възможност. Това е духовно търсене в покорство на Бога и очистване на сърцето.

Защо Мюсюлманите постят?

Всяка година по време на Ислямския месец Рамадан всички Мюсюлмани постят през деня - от изгрев до залез. Поста включва отказване от храна, питие и сексуални отношения. Чрез отстраняване от тези плътски желания, Мюсюлманите развиват и усъвършенстват самоконтрола: способността да се откажеш от извършването на нещо, което искаш и то просто заради подчинението на нашия Създател. Тази месечна тренировка ни помага да развием сила за живот и живот в чистота и подчинение на Бог, въпреки изкушенията.
Tози, който е болен, възрастен, пътник, бременна жена или кърмачка, може да прекъсне поста си или да не пости, а да отговее пропуснатите дни в подходящо друго време. Ако няма такава възможност, такъв човек трябва да храни човек в нужда за всеки пропуснат ден. За децата поста не е задължителен - става такъв след настъпване на пубертета.
Независимо, че в поста има много здравни ползи, той е предимно метод за духовно себе почистване и израстване. Например чрез отстраняване от светския комфорт, постещия човек изпитва по-голямо съчувствие към бедните и гладните, става по-състрадателен и щедър.  
В края на Рамадан мюсюлманите празнуват Еид ал-Фитр. Цялата общност се събира на специална празнична молитва и хората се поздравяват помежду си. Останалата част от деня се прекарва в посещение на роднини и приятели.

Снимки от Рамадан

 Мюсюлмани от Индонезия правят допълнителната за Рамадан нощна молитва Тарауих

Младо момиче прави молитва в Палестина.

Дете помага за разпределяне на храната за разговяване. Пакистан. 
Разговяване в края на дневния пост през Рамадан - тук ифтара в джамия в Риад, Саудитска Арабия,   AP / Hassan Ammar

Read more here: http://www.sacbee.com/static/weblogs/photos/2008/09/015180.html#storylink=cpy

Няма коментари:

Публикуване на коментар