четвъртък, 7 юли 2011 г.

Муаллаф (Новоприел мюсюлманин)


Новоприелите мюсюлмани се наричат Муаллаф. 

Има пет стълба, или основи, на Исляма, но по-напред, най-важното, е вярата в Един Бог и Създател, отнесено до Аллах (това е думата за Бог на арабски език), както и признаване, че Ислямския Пророк Мухаммад, е последният Пратеник на Бог. За човек се счита, че е приел Исляма, когато искрено изрече декларацията (Шахада), или свидетелство, на вярата, наречено Шахада.

Ислямът учи, че всеки е мюсюлманин при раждането си, защото всяко дете, което е  родено, има естествена наклонност към доброто и към Единствен Бог, но неговите родители и обществото, могат да го отдалечат от правия път. Когато някой приеме Исляма, се счита, че този човек се е върнал към нормалното си състояние. Встъпването в Исляма е едно от най-важните неща, обръщането от Ислям към друга религия се счита за грях на отстъпването.  

В Исляма обрязването е Сунна, не е споменато в Корана, като общоприетото мнение е, че действието не е задължително и не е условие за приемане на Исляма. Школите на Имам Шафа’и и Имам Ханбал смятат, че е задължително, докато Имамите Малик и Ханифа само препоръчват обрязването. Все пак действието не е изискуемо при встъпване в Исляма, нито е грях да се откажеш от обрязването, не е от Петте стълба на Исляма или от Шестте основи на вярата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар