четвъртък, 7 юли 2011 г.

Свидетелство на вярата, Шахада



Арабската фраза, шахада, наречена още калима, е простичко свидетелство; искрена вяра в значението й, а тази вяра може да промени живота на човек завинаги. 
Тя съдържа две части: първата е таухийд – вяра в единството и единствеността на Аллах. Това основно схващане е обосновано в Книгата на Аллах – Свещения Коран по следния начин: Кажи [о, Мухаммад]: “Той е Аллах ­ Единствения,  Аллах, Целта [на всички въжделения]! Нито е раждал, нито е роден, и няма равен Нему.”  [Коран, сура 112:1-4]

Втората част на калима,  е рисаля: приемането на Пророчеството. Мюсюлманите безусловно приемат, че Пророците са избрани от Аллах да доставят думите, основното съобщение за Неговото единство на народите, на техните собствени езици, за различни времена. Адам е бил първият Пророк, а Мухаммад – последният Пророк сред създанията. Тази вяра е централна в Исляма.
Има няколко условия на Шахадата, без които тя ще е без значение:
  • Илм: Знание за значението на думите на Шахадата, отрицанието и утвърждаването.
  • Йакийн: Сигурност – чисто знание, обратно на подозрение и съмнение.
  • Ихлас: Искреност, която отхвърля ширк.
  • Сидк: Истинност, която отхвърля и не позволява никаква лъжа и лицемерие.
  • Махабба: Обич към Шахадата и нейното значение, щастие и изпълняване на изискванията й.
  • Инкийад: Отдаване на нейните основателни изисквания, задължения, които трябва да бъдат изпълнени с искреност към Аллах и с надежда за доволството на Аллах.
  • Кубуул: Приемане, че противоречи на отхвърлянето.

Истинският Ислям се основава на Свещения Коран и на Благородната Сунна.
Сунна – това е арабска дума, означаваща думите и делата, примера на Пророк Мухаммад, Аллах да го благослови и с мир да го дари.


Няма коментари:

Публикуване на коментар