вторник, 3 май 2011 г.

10 неща, които трябва да знаем за Ислям



От Дебора Бъркет

1. Аллах е Богът
По-голямата част от немюсюлманите, които съм срещала смятат, че Аллах е лично име на вид божество, нещо като Юпитер или Вулкан (божества от римския партеон). Дори съм чувала хора да отнасят презрително към Бог от Исляма названието „пустинен бог”, като че ли Юдаизмът и Християнството произхождат от американските стадиони или другаде. Истината е, че думата „Аллах” е съставна думаал (определителен член -ът) и илаах (бог): БогътМонотеизмът – вярата в един върховен създател – е основната и най-важна част на ИслямаДаже в повечето преводи на Корана на английскикоито съм виждалане се превевежда думата. Смятамче това наистина е проблематично и заблуждаващо да не се превежда такава една ключова думаза която има точен английски еквивалент
Освен това съм срещала доста мюсюлмaникоито задължават да се използват арабския изказ за Богкогато говорят на английскивсичко това обърква тезиза които няма да бъде никога ясноче Аллах е същият Бог,  почитан от евреите и християнитеМюсюлманите се различават по много точки от юдеите и християнитено ИМЕННО ТОВА (че почитат същия Богне е от тези различия.
Мисля, че не се разбира от начина, по който изразяват това, че в същност  става думаза същата вяра в Бога на Авраам, Мойсей и Исус (за мюсюлманите и християните), на Мухаммад. (Мюсюлманите приемат всички тези пророци до Мухаммад,  включително и Исус. Повече за Исус – след малко). 

2. Най-големият грях в Исляма е ширка: съдружаването
, признаването на помощници на Бог. Ширкът може основно да се определи като политеизъмно включва такива неща като идеята в християнството за Божествената троица или прекланяне пред друг освен пред Боганезависимо от това дали е човек/същество или природно/човешко творение или феноменТова цели да създаде ясна граница между мюсюлманите и политеиститено също така християните и другите религиозни групи. 

3. 
Мюсюлманите не вярват, че Исус е син на Бог. Както споменахме в т.1, мюсюлманите приемат Исус (на арабски Иса) като пророк и то като един от най-важните пророци (един от петимата с най-висок статус – бел.пр.). Следвайки т.2, те не приемат християнските вярвания, че Исус е син на Бог (литературно или метафорично), вярват, че той е син на Мария (Мериам, ар.). Вярват, че по времето на разпването друг мъж, изглеждащ по същия начин, е бил на мястото на Исус. Исус се е възнесъл, тялом и духом към Бог в небесата.  
Това е може би най-важната точка в различието между християните и мюсюлманите. Някои християнски теолози и духовници вярват, че християните се вкарват в заблуда, отдавайки такова голямо внимание на Исус и го въздигат до нивото на Бог, но това са други аргументи – за друго време и място.

4. 
Мюсюлманите не се прекланят пред пророк Мухаммед  - това следва от # 2, но искам да наблегна на това поради голямото ударение върху Исус в практиката на християните, които допускат,че при Исляма положението с Мухаммед е същото. Пророк Мохаммед се възприема от мюсюлманите като човека с най-добрия характерно те се отнасят към него като към човек, макар и като изключителен. Той се приема като последнияно НЕ ЕДИНСТВЕНИЯ пророк на БогНяма божествен статусвъпреки че мюсюлманите изпитват уважение към него и полагат усилия да подражават на неговия характер и навици, които са с доста висок статус.
Дълги години мюсюлманите неправилно са наричани „мохамедани”. Това е голяма отживелица, но се среща и днес, както преди. Всъщност тя е доста обидна, тъй като предполага ширк. (бел.пр. Тук авторката поправя английското произношение на думите „муслим”, не „мослем” и „куран”, не „коран”, но на български има общоприети официални названия, които използуваме. Преводача на статията не ги счита за правилни, но ги спазва).

5. 
Превода на Корана не е Коран. Добре се знае, че много неща се губят при превода. За английско говорящите, от които не се очаква да четат Библията на еврейски, арамейски или каквито и да било други езици, на които текстовете са оригинално записвани, и може да се приеме, че тези преводи на Библията са повече или по-малко валидни, въпреки че може да има предпочитан превод. Но единствено Коранът на оригиналния арабски се приема като Коран: преводите се  ползуват с голямо уважениено просто но не са валидниМюсюлманите вярватче Коранът е низпослан на Мохаммед (който е бил неграмотенот Бог с посредничеството на ангела Джибрил (Гавраил). Мухаммед запаметява тези цитати, когато се низпослават и ги рецитира и споделя със семейството и сподвижниците си. Предислямската арабска култура е предимно устна и хората безусловно учили и запаметили целия Корантой не е записван напълно до смъртта на ПророкаИма много преводи от първото му записване преди повече от 1400 години. Много от тях са лоши – част от тях съзнателно изопачени за унижаване на Исляма. Много от лошите преводи показват невежеството и пристрастията на преводача. Но е много важно да се знаече всеки превод в най-добрия случай, е приближение  и може да бъде много опасно да се разпространяват осъдителни забележки въз основата на превод, особено, когато са отделени от общия текст, от контекста.

6. Не всички мюсюлмани са арабине всички араби са мюсюлмани – изглежда съществува разпространена неяснота по този въпросПредполагам че това донякъде е разбираемоКоранът е низпослан на арабско говорящи, а също така две от свещените ислямски местности (Свещената джамия в Мекка и джамията на Пророка в Мединасе намират в Саудитска АрабияНо хората с арабски призход живеят в много странине само в Саудитска Арабияизповядвт други религиине само Ислямсред тях християнствоюдаизъм и друзианствоСтраната с най-многобройно мюсюлманско население дори не е арабска  – това е ИндонезияСамо около 12% от мюсюлманите по света са арабиМюсюлманите живеят в много страни – от Индия до Швеция и до АвстралияВсекикойто желае може да приема ИСлямано само малка част от тях са с арабски призход. Всекикойто желае може да приема Ислямамалка част от мюсюлманите са от арабски произход. Също така не всички арабски обичаи могат да се нарекат мюсюлмански. Не всички мюсюлмани говорят арабскивъпреки че молитвите трябва да се отправят на арабски и мюсюлманите се насърчават да научат да четат на арабскиза да могат да четат и разберат Корана (оригиналния текст – бел.пр.). Бих искала да вярвамче дори няма нужа да кажа товано обстоятелствата ме провокиратне всеки с тъмна кожа или с тюрбан е мюсюлманин или арабин.


7. 
Културата не е религия – насилията и мизогонията (неграмотността сред женитеубийствата на честтаобрязването при женитенасилствените женитбифизическото малтретиране), за които ние чуваме в квази-и псевдо-ислямските страни като ПакситанСаудитска Арабия и Иранпроизхождат от патриархалните културни обичаино не и от ислямавъпреки че обикновено се „оправдава” по шейсет начина до неделя с очакваните религиозно диктаторски и собствени интерпретации на текстовете.
Ако всяка една от тези страни старателно приложи Исляма и почете законитетогава жените напримерне само биха имали далеч повече права и свободиотколкото тези понастоящемно поведението на мъжете и действията на правителствата биха се променили толкова радикалноче нямаше да ги разпознаем изобщо. Ислямската концепция и изисквания са много различни от това, което се прави в момента в тези страни.

8. 
Исляма не е монолитен – той е обширна, богата и сложна религия, с  тайствено писаниеприблизително 1.2 милиарда псоледователи по света. В ислямски свят има поразитело разнообразиекато например основните ислямски клоновемюсюлмани сунити (наброяващи около 85-90% от мюсюлманите по света), мюслмани-шиитисуфитиисмаилити и други малки групи. В рамките на тези групи има правни школи (мад-хаб или мезхаби);  към сунитите има основни четири такива.
Част от мюсюлманите са такива по рождение, а други приемат Исляма и това увеличава разнообразяването.
 Много е важно да не се приема всеки един мюсюлманинискрен или некато обобщение на всички мюсюлмани. Голямото разнообразие на мюсюлманите по света е една от причините годишното поклонение (хаджв  Меккарожденото място на Ислямада бъде толкова завладяващовсяка година в продължение на повече от 14 векамилиони мюсюлмани се обединяват за няколко дни, отхвърляйки различията помежду си – на раса, етническа принадлежност, класа, пол и език, участват и изпулняват установените ритуали от пророк Мухаммед.
9. Джихад не означава „свещена война”. Това сигурно е най-вредния и непроменен мит за Исляма, Западните медии доста помогнаха за затвърждаването на това, но съществуват и много невежи мюсюлмани, които настойчиво в невежеството си, тълкуват погрешно и използуват некоректно този термин.
Джихад – означава „трудя се, старая се, полагам усилие стремя се към по-добър живот”,  превежда се коректно „правя усилие, старая се” или „усилие, старание” и може да се употреби и за такива неща, като студент, който учи старателно, за да получи медицинска диплома или за хора, които събират пари да построят джамия. (Термина е правилен при употреба за жена, която носи Ислямски дрехи и покрива главата си с хиджаб – бел.пр.). Думата се използува относно полагане на усилие за самоконтрол или обучение. Част от джихада на моя съпруг като мюсюлманин са усилията му да стане навреме за първата си молитва за деня, която е преди зазоряване.
Джихад обхваща идеята за полагане на усилия и борба за добро или срещу злото, но в никакъв случай не означава насилие и със сигурност не означава някакви чудати ексцентрици да твърдят, че са мюсюлмани и да размахват Корана наоколом решавайки кое е добро и кое е лошо, да започнат да убиват хора.
Съществуват  определни крайни обстоятелствапри които понятието джихад може да означава и въоражен конфликтно това е крайна мяркакогато всички юридическиполитческиикономическидипломатически опити за защита на мюсюлманите и тяхното право да изповядват религията си или да се борят срещу потисничество (не само срещу мюсюлмаите), се пропадналиВсеки вид военно действие, в най-добрия случай, е подгрупа на джихада. Всъщност има добре познати Ислямски текстове показващиче всякакъв тип военен конфликт е „малък джихад”; „големия джихад” е борбата да контролираш и усъвършенстваш себе сиНякои цитати в свещения Коранотнасящи се до военни действия (противниците често тълкуват цитатите извън контекстаза да подкрепят своите намеренияописват действителни исторически събитиябез да ги дават като съвет за начин на действие или религиозно задължениеТе се компенсират от много други цитати, призоваващи към мир, милост, добрина, толерантност, търпение, прошка, състрадание, ограничаване на военните действия и пр. Изгледжа сякаш бин Ладен и „мюсюлманските” войници в света все още не са прочели тези части на Корана.

10.
 Исляма не пропагандира, подкрепя, защитава или насърчава тероризма.
 Клеветническата кампания срещу Исляма е доста задълбочена и успешна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар